Polityka prywatności

19 lutego 2024

Dieta w chorobie Hashimoto

Na początku należy obalić mit, że istnieje specjalna dieta dla osób dotkniętych chorobą Hashimoto.

Nie istnieje. Jedyną zasadą, której powinny trzymać się osoby ze zdiagnozowanym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy to zasada spożywania 4-5razy dziennie posiłków przygotowanych zgodnie z wymogami prawidłowego odżywiania. Ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na wyrównanie w diecie niedoborów:

  • jodu,
  • selenu,
  • żelaza,
  • cynku,
  • witaminy D
  • kwasówomega-3.

 

Należy tu podkreślić, że nadmiar jodu prowadzi do powstania autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Podobnie nadmiar selenu może mieć działanie toksyczne dla naszego organizmu.

Zdiagnozowany niedobór selenu można suplementować preparatem selenometioniny. Osoby z chorobą Hashimoto powinny regularnie oznaczać stężenie witaminy D3 i ją suplementować (od września do kwietnia w dawce między 800 a 2000j). Monitorować należy również stężenie ferrytyny. W diecie należy ograniczać substancje wolotwórcze takie jak soja i jej przetwory oraz produkty wysoko przetworzone.

Diety niskotłuszczowe, niskobiałkowe i niskowęglowodanowe są dietami eliminacyjnymi i NIE są wskazane u osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Nie zalecana jest dieta bezglutenowa u pacjentów, którzy nie mają wskazań do jej zastosowania. Natomiast zmniejszenie ilości glutenu w posiłkach nie jest przeciwwskazane.

Zalecane jest spożywanie:

  • produktów zawierających pełnowartościowe białko
  • produktów o niskim indeksie glikemicznym
  • produktów zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • błonnika pokarmowego powyżej 25 g/dobę

 

Ze względu na częste współwystępowanie tych chorób z autoagresji koniecznie informujemy każdego lekarza o rozpoznaniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

 

Źródło grafik: Pinterest