Na początku należy obalić mit, że istnieje specjalna dieta dla osób dotkniętych chorobą Hashimoto.
Nie istnieje. Jedyną zasadą, której powinny trzymać się osoby ze zdiagnozowanym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy to zasada spożywania 4-5razy dziennie posiłków przygotowanych zgodnie z wymogami prawidłowego odżywiania. Ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na wyrównanie w diecie niedoborów:
Należy tu podkreślić, że nadmiar jodu prowadzi do powstania autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Podobnie nadmiar selenu może mieć działanie toksyczne dla naszego organizmu.
Zdiagnozowany niedobór selenu można suplementować preparatem selenometioniny. Osoby z chorobą Hashimoto powinny regularnie oznaczać stężenie witaminy D3 i ją suplementować (od września do kwietnia w dawce między 800 a 2000j). Monitorować należy również stężenie ferrytyny. W diecie należy ograniczać substancje wolotwórcze takie jak soja i jej przetwory oraz produkty wysoko przetworzone.
Diety niskotłuszczowe, niskobiałkowe i niskowęglowodanowe są dietami eliminacyjnymi i NIE są wskazane u osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Nie zalecana jest dieta bezglutenowa u pacjentów, którzy nie mają wskazań do jej zastosowania. Natomiast zmniejszenie ilości glutenu w posiłkach nie jest przeciwwskazane.
Zalecane jest spożywanie:
Ze względu na częste współwystępowanie tych chorób z autoagresji koniecznie informujemy każdego lekarza o rozpoznaniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Źródło grafik: Pinterest