W celu oceny czy masa naszego ciała jest prawidłowa stosujemy wskaźnik BMI ( body mass index) czyli stosunek masy ciała (kg) do wzrostu (m2). Został on opracowany już w 1832 r przez belgijskiego statystyka Adolfa Queteleta na potrzeby oceny stanu odżywienia osób dorosłych. Z czasem przy uwzględnieniu siatek centylowych wzrostu i masy ciała został dostosowany również dla dzieci.
Rozwój tkanki tłuszczowej rozpoczyna się już w 14 tygodniu życia płodowego i przy porodzie stanowi około 10-15 % masy ciała.
W każdym okresie rozwoju człowieka mamy do czynienia z odmiennym procesami. Najpierw przeważają procesy anaboliczne czyli wzrostowe, następnie dochodzi do równowagi między procesami anabolicznymi i katabolicznymi. Następny etap naszego życia to przewaga procesów katabolicznych (rozpadu).
Zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodzą w trakcie życia człowieka i dotyczą również ilości tkanki tłuszczowej, która jest ewidentnie różna w różnych okresach naszego życia.
Poniższe dane dowodzą tezy, że z wiekiem aby utrzymać masę ciała trzeba coraz mniej jeść i coraz więcej się ruszać. Dzieje się tak dlatego, że w fazie starzenia się dominują procesy kataboliczne a więc zmniejsza się wzrost człowieka oraz ubywa ilość tkanki mięśniowej w tempie około 1,4 kg w czasie 5 lat z towarzyszącym wzrostem tkanki tłuszczowej o 1,2 kg (2)
Poniższa tabela podaje zaproponowane zawartości tkanki tłuszczowej zgodnie z wiekiem(3)
wiek/płeć | % tkanki tłuszczowej |
noworodki | 10-15% |
dzieci > 1 rż | > 25% |
dziewczynki 7-10 lat | ok 25% |
chłopcy 7-10 lat | ok 15% |
dziewczynki 11-16 rż | ok 26% |
chłopcy 11-16 rż | ok 12% |
kobiety | 20-25% |
Wg raportu WHO ( światowej organizacji zdrowia ) na całym świecie ponad 800 mln osób ma rozpoznaną otyłość a około 2 miliardy ma nadwagę. To w czasie ostatnich 40-50 lat doszło do tak gwałtownego wzrostu otyłości (4). Co trzeci człowiek zmaga się z problemem za wysokiej masy ciała, z czego najczęściej są to Amerykanie i Egipcjanie)(5).
Piśmiennictwo